Mit adtak nekünk a rómaiak?

2011.11.17. 09:06

Olvasom itt a bősz felháborodásokat, hogy lett nekünk itten ez a szép ebadónak nevezett új fizetendő penzumunk, amit az állatvédelmi törvénybe foglalva szépen kivetettek ránk, mint új sarc. És, hogy ez természetesen mennyire gonosz, mert gonosz. Mert fizetni kell. És mert persze fizetni gonosz. Fogadj örökbe egy kutyát és fizesd be az összeget a rászoruló helyett, ha nem tudja ő kifizetni! Tiltakozz! Hát, nem, kérlek. Ez a törvény jó. Elolvastad? Én igen.

Tisztázzunk előszöris egy tételt. Kutyát tartani nem jog és végképp nem kötelesség. Kutyát tartani lehetőség, ami felelősséggel jár és bizony kötelességek is vannak vele (az etetésén túl). Mi ezzel a lehetőséggel bizony elég szarul élünk. Mondhatni, katasztrófálisan szarul. Sok a kutya, rosszul vannak tartva, neveletlenek, kontrollálatlan a szaporulat, nem ivartalanítunk, szaporítókat támogatunk, miközben a menhelyek tele vannak, kiszórt kutyákkal vannak tele az erdők. Minden nap elhangzik állatvédőktől (még akik most gonoszt kiáltanak, azok szájából is), hogy a kutya helyzetet meg kell oldani. Mert szaporítók, mert betelt menhelyek, mert kellene eb nyilvántartás, mert kellene ivartalanítási program, meg felelős állattartás. Nézzük meg, mit is kaptunk.

Tilos az állatot nyereményként kisorsolni. Tilos az állaton sebészeti beavatkozást végezni annak kinézetének megváltoztatása érdekében (farok csonkítás, fül vágás, ami ellen ugye tiltakozunk már egy ideje). Az állat megjelölésére a lehető legfájdalommentesebb megoldást kell választani. Chip. Tilos kutyát és macskát élelmiszerként hasznosítani, és tilos a prémjéért tenyészteni (nem lehet kutyát felszolgálni a kínaiban sem, illetve nem lesz kutyabőr kabát). Nem lehet csak úgy elaltatni az állatot, hanem arra kemény indok kell. A nem tudom etetni, illetve a megunta a gyerek nem indok. Csak csincsilla és angóranyúl tartható a prémjéért, más állat nem. Az állatot egyedileg nyilváníthatják veszélyesnek, és meghatározzák a veszélyes állat tartására vonatkozó rendelkezéseket (jelölni kell, ivartalanítani kell, nem indulhat versenyen, nem lehet munkakutya és további hasznos rendelkezések). Tehát nem a Bull Terrier a veszélyes, hanem a Pista nevű Bull Terrier, akinek transzponder száma ez és ez. Lesz a Magyar Állatorvosi Kamara által üzemeltetett állat nyilvántartás, lesz eb összeírás, pontosan tudni lehet majd, hogy melyik kutya kié. Ez eddig mind szép és jó, ezért küzdöttünk, küzdünk, erősen összecsengenek a korábban megfogalmazott vágyakkal. Szépen, pontosan megfogalmazva.

És akkor a fekete leves. Ebrendészeti hozzájárulás. Háromezer-ötszáz forint évenet! Hörr! Azt tudjuk, hogy semmi sincs ingyen. Az ebnyilvántartást működtetni kell, annak költségét pedig fizesse az, akinek van eb a birtokában. Ez lehet egy indok önmagában is. De a törvény tartalmaz erős ösztönzőket is, ami bizony jók:

  • A mentő, jelző és vakvezető kutyák, a rokkantsegítő és terápiás kutyák mentesülnek, pont úgy, ahogy a rendőrkutyák, vagy egyéb, közfeladat ellátásába bevont kutyák is. Tehát akinek azért van kutyája, mert azzal hasznos közérdeket valósít meg, illetve az életviteléhez szüksége van rá, nem fizet.
  • Az ivartalanított kutyák mentesülnek. Hoppá. Csak nem egy központi ivartalanítási program, legalábbis arra mutató ösztönző? Mond, a Te kutyád miért is ivaros? Tenyészted? Ha nem, akkor bizony futás a doktor bácsihoz, kis pénzért megcsinálja és máris mentesülsz. Oké, az ivartalanítás többe kerül, de pár év alatt behozza az árát. 
  • A menhelyi, ebrendészeti (sintér) telepen tartott kutyák mentesülnek. Mert szegényeknek nincs pénzük néha arra sem, hogy rendesen etessék, nemhogy még fizessenek utánuk. Ez jó.
  • Ha menhelyről, sintér telepről, ebrendészeti telepről hoztad a kutyádat, nem fizetsz. Hoppá, ösztönző, hogy fogadj örökbe. Oké, ez a kis magyar viszonyok között, figyelembe véve, hogy a menhelyeken lelkesedésből, vagy kényszerből dolgoznak kis pénzű emberek, akik egy része szívesen ad igazolást az örökbe fogadásról, nem biztos, hogy jó. De csak a szervezet vezetője adhat ki igazolást, amit persze majd egyszerű lesz hamisítani is. De ettől még ösztönző, ami jó.

Hogy mire is használják ezt a pénzt? A felét ivartalanításra, vagy egyéb állatjóléti tevékenységre kell fordítani. Nézd már, egy újabb hasznos ösztönző... Nem akarsz fizetni a kutyád után ebrendészeti hozzájárulást? Szépen sétálj el ivartalanítani. Vagy fogadd örökbe a menhelyi kutyát, ott nagyon fognak neked örülni.

Te elolvastad a törvényt? Én igen. Ha nem, tedd már meg, kérlek, mielőtt véresen habzó szájjal hülyeségeket írsz! Az indoklás részét is.

http://www.parlament.hu/irom39/04247/04247.pdf

 

A bejegyzés trackback címe:

https://petsemetary.blog.hu/api/trackback/id/tr593389030

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Uriel 2011.11.17. 10:17:35

Teljesen jó törvény. Akinek emiatt megy el a kedve a kutyatartástól, az jobb is hogy nem tart kutyát.
süti beállítások módosítása