Cselekedj okosan

2011.06.22. 12:20

Azzal a mondattal, amiben deklarálod, hogy Te bizony természetvédő vagy, önmagában nem lettél még az. Lehet ezt sokféleképpen csinálni, sok szinten. Néha elég, ha csak megosztasz egy felhívást, vagy olvasol és értesz. Ha hozzászólsz egy vitához, amiben mondjuk a kutyák nevelése a téma. Néha pedig ki kell menni. Te döntöd el, hogy mire van energiád. De természetvédőnek lenni mindenekelőtt egy gondolkodásforma, és életstílus is.

Gondolkodj hosszútávon. Figyelj az értékeidre és csak akkor segíts másokat, ha van miből. Érzelmileg, anyagilag, erkölcsileg, időben, térben. Senki nem jár jól azzal, ha Te az utolsó 1000 forintból mondjuk, egy menhelyet támogatsz, de Neked nem marad a saját dolgaidra cserébe. Még akkor sem, ha a lelkednek ez így jó, ne tedd. Találd meg az utat, amit és ahogy adhatsz úgy, hogy Neked az nem okoz nehézséget. Csinálj olyant, amire futja, hiszen, ha tönkreteszed magad, nem lesz, aki később segítsen. Ha van időd, add oda azt valamilyen célra. Szedj szemetet, menj el önkéntesnek valahová. Ha van pénzed, támogass jó célokat. Vagy csak beszélgess emberekkel az állatokról, mutasd meg nekik, hogy a természet szép, mutass példát. Szervezz túrákat, ha tudsz. Vagy csak olvasd el ezeket a cikkeket és oszd meg a barátaiddal a gondolataidat. Nem kell, hogy egyetértsünk, egyetértsetek, csak a cél legyen ugyanaz. De az sem baj, ha éppen nem tudod megtenni egyiket sem. Csak gondolj jó érzéssel a témára. Nekünk ez már elég.

Ne felületi megoldásokban, látszat tevékenységekben gondolkodj. Nem megoldás a már említett kutyaszar problémára, hogy naponta lemossuk a járdákat, mert ugyan valóban nem lesz ott a fekália, de ettől még oda fognak szarni a kutyák. A felelőtlen gazdi pedig nem azt tanulja meg, hogy ez nem jó, össze kellene szedni, hanem azt, hogy van ember, aki megoldja helyette, sőt, mi is hajlamosak vagyunk elfelejteni és nem érzékelni a problémát, mert már nem tornyosodik ott a szar. Ha elfedhetjük a problémát, besöpörhetjük a szőnyeg alá, még gondolhatjuk is azt, hogy megoldottuk, mert nem látszik, de attól még ott marad. Keresd meg a probléma gyökerét. Gondolkodj azon, hogyan oldható meg hosszútávon és tanuld meg feladni a kis dolgokat egy nagyobb dologért cserébe. Volt nekem egy kollégám valamikor nagyon régen. Műszerész volt, televíziókat, monitorokat javított. Tudtuk, hogy az öreg nem csak kicserél egy alkatrészt, ami tönkrement, hanem megkereste, hogy miért is ment tönkre az az alkatrész, és megjavította azt is. Igen, így drágább volt a javítás egyszer, de sokkal drágább lett volna egy hibás táp tüskéi miatt hetente cseréltetni a kinyílt kondenzátort. A természetvédelem is ilyen. Mondhatjuk azt, hogy az állatvédelem heroikus küzdelmet folytat ma ebben az országban, meg azt is, hogy sziszifuszi munkát. Mondhatjuk, hogy bezzeg Ausztriában, milyen körülmények vannak, és milyen feltételek és közben elfelejthetjük a tényt, hogy ez bizony nem Ausztria. Önmagunkat áltatjuk. Keressünk inkább együtt megoldásokat, amik tényleg hatással vannak az élhető jövőre.

Az állat csak állat, a növény csak növény. Az, hogy az ember megszelídítette a kutyát és a macskát csak egy elmélet, lehetséges, hogy a megszelídítés pontosan fordítva történt – nem volt ott egyikünk sem. Az állatok keresik az ember társaságát akkor, amikor gyengék és segítségre szorulnak. A kutyák domesztikálása is valahogy így történhetett 10-12 ezer évvel ezelőtt Afrikában. Ettől még a kutya, a macska, akit ölbe veszünk és simogatunk, akit néha társunknak nevezünk és jobban bízunk benne, mint az emberekben (hiba), ugyanúgy állatok, mint mondjuk a szarvas, vagy a bálna, csak őket háziasítottuk, tompítottuk, tenyésztettük, önmagukban életképtelenné tettük az idők során, és amit megszelídítettünk, azért bizony felelősséggel is tartozunk. De ettől még ösztönök irányítják őket, falkában élnek. Ha úgy gondolod, hogy Téged soha sem bántana a kutyád, a legnagyobb tévedésben élsz. Ha Te vagy a falkavezér, akkor tudnod kell, hogy bizony át fogja venni Tőled ezt a szerepet, ha gyengének érez. Sőt, pontosan úgy, ahogy a repülőgép szerencsétlenséget túlélt emberek egymást, ő is meg fog enni Téged, ha élelem nélkül marad és a túlélése a tét. Azt is tudd, hogy sem neki, sem Neked nem jó, ha Veled alszik az ágyadban. Bármennyire tiszta is, fertőzések forrása lehet, különösen, ha kiengeded. Sőt, az ő hőháztartása nem a 22 fokos szobára van berendezve. Nem azért akar bent lenni, mert ott neki jó, hanem azért, mert Te, a falka ott van, és oda akar tartozni. Sőt, teát sem fog Neked főzni, ha beteg vagy, és nem fog segíteni összerakni a szekrényt, amit megvettél. A családod, a barátaid viszont igen. De azt is tudd, hogy az állat feltétlen szeretete, hűsége pótolhatatlan. Megnyugtat és felvidít, amikor a kutyád odahajtja a fejét az öledbe, ha szomorú vagy, és kevés alkalommal lesz olyan vigyor az arcodon, mint amikor először vágtázol egy hatalmasat egy ló nyergében.

Békélj meg magaddal. Az ember a természet része, még akkor is, ha szereti magát a teremtés koronájának hívni. Ez nem csak azt jelenti, hogy részesévé kell válnunk a természetnek, hanem sokkal többet akartam mondani; ha úgy gondolod, hogy a természet Neked fontos, akkor nem csak állatokban és növényekben kell gondolkodnod, hanem bizony az emberekben is, sőt, elsősorban emberekben, aztán minden másban. Először természetesen magaddal. Fontos alaptézis, hogy adni abból lehet, ami van. Éppen ezért törekedj arra, hogy harmóniában élhess saját magaddal, a családoddal, a környezeteddel. A repülőn azt tanítják az utasoknak, hogy katasztrófa esetén először magadon segíts, hogy aztán másokat is megmenthess, minden más esetben Te is sérülni fogsz. A harmóniához viszont az is hozzátartozik, hogy másokon – legyen az ember, vagy állat – segítesz, ha tudsz. Ha még nem tetted, próbáld ki, jó érzés, tényleg.

A bejegyzés trackback címe:

https://petsemetary.blog.hu/api/trackback/id/tr703005697

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása